Tuesday, June 1, 2010

Dennis Hopper

Acteur Dennis Hopper (74) overleden

De Amerikaanse acteur, regisseur en kunstschilder
Dennis "Easy Rider" Hopper is zaterdag
29 mei j.l op 74-jarige leeftijd overleden.

Hij stierf in het Californische Venice, omringd door familie en vrienden.

Hopper maakte in de jaren zestig en zeventig naam met films die bepaalden hoe Amerika zichzelf zag, zoals 'Easy Rider' en 'Apocalypse Now'.

Hij koos vaak voor de rol van buitenbeentje of vreemdeling en groeide zo in de afgelopen vijftig jaar uit tot één van de bekendste Amerikaanse acteurs. Hij werd twee keer genomineerd voor een Oscar.

Hopper had al geruime tijd prostaatkanker. Op de valreep kreeg hij eind maart nog een ster op Hollywood Boulevard. Hopper kon bij de ceremonie aanwezig zijn, maar verder kwam de sterk verzwakte acteur niet veel meer buiten de deur.

Easy RiderHopper had als tiener al veel kleine tv-rolletjes en een enkele bijrol
(bijvoorbeeld met James Dean in 'Rebel without a Cause')
op zijn naam staan, maar hij brak in
1969 door met Easy Rider.

De basis voor de film was gelegd met 'The Trip' van B-film-regisseur Roger Corman, waarin Hopper samenwerkte met de beginnende acteurs Jack Nicholson en Peter Fonda. Samen met hen maakte hij als regisseur en hoofdrolspeler de roadmovie.

Easy Rider was baanbrekend door het onderwerp en het gebruik van populaire muziek van Steppenwolf ('Born to be Wild') en The Byrds.


Op hun reis van Californië naar New Orleans passeren Billy (Hopper) en Captain America (Fonda) een dwarsdoorsnede van de VS in de jaren zestig: idealistische boeren, hippies in een commune en de bekrompen burgers die drugsgebruik maar niets vinden.

De film maakte als geen andere de idealen van de hippiebeweging bekend bij het grote publiek, maar was tevens het symbolische einde van de hippiecultuur: Billy en Captain America worden aan het einde neergeschoten door kleinzielige boerenpummels.

Crisis

Na het succes van 'Easy Rider' kwam Hopper in een artistieke en persoonlijke crisis. Hij gebruikte veel drugs, scheidde twee keer in twee jaar en voerde openlijk ruzie met Peter Fonda. Zijn nieuwe film 'The Last Movie' werd door publiek en critici neergesabeld.

Hoewel hij in 'Apocalypse Now' (1979) een kleine maar memorabele rol had als doorgedraaide persfotograaf, duurde een comeback tot midden jaren tachtig. Eerst zette hij in 'Blue Velvet' een psychopathische crimineel neer (compleet met lachgasverslaving). Daarna kreeg hij een Oscarnominatie voor 'Hoosiers', waarin hij een aan lager wal geraakte man speelde die een comeback maakte als de coach van zijn zoon. Die rol was hem op het lijf geschreven.

Kunst

Naast succes op het witte doek was Hopper ook een gerenommeerd kunstenaar. Hij schilderde, fotografeerde en was beeldhouwer. Vooral zijn portretten uit de jaren zestig werden bekend. In 2001 exposeerde hij nog in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Slechterik

Omdat hij het in 'Blue Velvet' zo goed had gedaan als bad guy, werd Hopper regelmatig gecast als slechterik: bommenlegger in 'Speed', huurmoordenaar in 'Red Rock West' en piraat in 'Waterworld'.

In de laatste jaren van zijn leven keerde hij nog enkele keren terug naar waar hij ooit begon, het kleine scherm. Hij speelde de tegenstander van Jack Bauer in het eerste seizoen van '24' en een platenproducer in 'Crash', de tv-serie geïnspireerd door de gelijknamige film.


Hier op een Indian.

(Bron: NOS)


R.I.P. Dennis

SO


Motoring George Spauwen

Sponsored by
Victrace Sitebuilding

No comments:

Post a Comment